Behandeling
Hoe ziet een intake en behandeling van de dierenfysiotherapeut er uit?
De eerste afspraak zal bestaan uit het onderzoek en een behandeling.
Intakegesprek
Tijdens dit gesprek wordt uitgebreid ingegaan op de klacht van uw dier. De ontstaanswijze en verloop van de klacht. Ook de voorgeschiedenis van het dier als deze bij u bekend is wordt besproken. Tevens wordt er ingegaan op de verwachtingen van de eigenaar.
Inspectie in stand
Het dier wordt geobserveerd in stand. Het is een eerste indruk over de conditie van uw dier. Er wordt gelet op verschillen in de symmetrie, spieropbouw, zwellingen,standsveranderingen of standsafwijkingen van de extremiteiten en/of de wervelkolom.
Palpatie (voelen)
Door met mijn handen uw dier af te tasten krijg ik informatie over temperatuur, pijnlijke structuren, gespannen spieren en eventuele verwondingen of zwellingen. Tevens is dit het eerste lichamelijke contact met uw dier. En vind ik het een prettige manier om kennis te maken en uw dier gerust te stellen.
Bewegingsonderzoek
Hierbij wordt er gekeken naar de hond of paard in beweging. De verschillende gangen worden geobserveerd en beoordeeld in de rechte lijn en op de volte.
Functieonderzoek
Door alle verkregen informatie uit het voorgaande onderzoek kan ik gericht verder gaan met mijn lichamelijk onderzoek . Dit onderzoek bestaat uit een orthopedisch en/of neurologisch deel. Ik onderzoek o.a. de spanning en lengte van bepaalde spieren, de beweeglijkheid van afzonderlijke gewrichten , de eventuele pijnlijkheid van bepaalde structuren en de aan- of afwezigheid van reflexen.
Opstellen behandelplan
Naar aanleiding van het onderzoek zal er een fysiotherapeutische diagnose gesteld worden en zal er een behandelplan worden opgesteld. Dit gaat in overleg met u als eigenaar en eventueel uw dierenarts. Aan het einde van de behandeling zal er een verslag worden opgesteld waarin de gegevens van het dier, de behandeling en de behaalde resultaten worden vermeld.