Behandelmethodes

Welke verschillende behandelmethodes zijn er?

 

Oefentherapie

Oefentherapie bestaat uit het aanbieden van oefeningen tijdens en na de behandeling (huiswerk), die op lange termijn effect geven. Deze oefeningen dragen bij aan het vergroten van de stabiliteit, kracht of mobiliteit van bepaalde gewrichten en spieren. Ook zijn oefeningen zeer belangrijk om recidieven zoveel mogelijk te voorkomen.

Massagetherapie

Er bestaan verschillende soorten massages waarmee je bijvoorbeeld spieren kunt activeren of juist ontspannen. Het stimuleren van de doorbloeding of juist het afvoeren/draineren van afvalstoffen en oedemen behoort tevens tot de mogelijkheden.

Fysische therapie

Hierbij kan gebruik worden gemaakt van apparatuur, zoals magneetveldtherapie, ultrageluid, laser en elektrotherapie. Deze hebben als effect het verminderen van pijn, het stimuleren van celactiviteit en de doorbloeding van (aangedane) structuren. Dit wordt veel gebruikt bij herstel na botbreuken, wondgenezing, peesblessures en aandoeningen als artrose.

Dry Needling

Dry Needling is een behandeling gericht op spiergerelateerde klachten van uw dier. Letterlijk vertaald is het een behandeling met een ‘droge naald’. Er wordt tijdens de behandeling dus geen vloeistof of medicatie gebruikt.  Met behulp van een acupunctuurnaald wordt het triggerpoint behandeld. Hierdoor ontstaat een
krachtige aanspanning van de spier, een zo genoemde lokale twitch respons. Klinisch gezien leidt dit tot een directe daling van de spierspanning met een pijnvermindering en verbeterde beweeglijkheid tot gevolg.

Medical Taping

De elastische kinesiotape heeft als doel om te mobiliseren en zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Door het “liftend” effect van de tape op de huid worden diverse systemen in het lichaam geactiveerd wat direct verbetering van de functie geeft waardoor een sneller herstel van diverse blessures en klachten mogelijk is. De speciale tape voor dieren geeft via de haarwortels signalen door aan de huid waardoor diverse systemen in het lichaam worden beïnvloed. De tapebehandeling versterkt het effect van de totale behandeling van een therapeut.
De tape wordt o.a. gebruikt voor:

  • Het activeren van de bloed- en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen
  • Behandeling van stalbenen
  • Het beïnvloeden van fasciale structuren
  • Het behandelen van littekens
  • Peesblessures en ontstekingen
  • (Na) behandeling van blessures aan bewegingsapparaat
  • Het verbeteren van de spierfunctie (tonus verhogen of verlagen)

HVphotography-4427

Een dier reageert over het algemeen veel sneller op de fysiotherapeutische behandeling als een mens. Meestal zijn er ongeveer drie tot acht behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.